marți, 11 octombrie 2011

Aveti grija de emotiile copiilor

De abia acum am realizat ca a venit toamna, si mai e putin pana la finele anului. Si imi amintesc prin ce tensiuni si stres am trecut gratie "stimabililor" care ne-au luat dreptul de a ne bucura de si cu copiii nostri in primii doi ani din viata, conform vechii legi. Si mai tin minte promisiunile facute atunci de aceiasi "stimabili" (crese, bone calificate etc). Traiasca ONG-urile care se chinuie sa faca ceva in acest sens si traiasca fondurile structurale. Pe asta v-ati si bazat de la inceput.
Si, fie vorba intre noi, traiasca Mame pentru Mame care s-a implicat de la inceput in combaterea actiunilor discriminatorii si incorecte ale..."stimabililor" care guverneaza.
Dar din pacate nu se rezuma totul la crese si asa insuficiente si la bone (destul de inaccesibile din punct de vedere financiar). Este mult mai mult, este vorba de legatura emotionala dintre copil si parinte. Interactiunile primilor ani de viata formeaza un set de lectii emotionale bazate pe deprinderi si nemultumiri din contactele dintre copilul foarte mic si cei care au grija de el. Aceste lectii emotionale sunt atat de puternice si totusi atat de dificil de inteles de catre un adult incat se crede ca sunt inmagazinate sub o forma neprelucrata, fiind un fel de tipare fara cuvinte ale vietii emotionale. Pentru ca aceste prime amintiri emotionale se fixeaza inainte ca respectivii copii sa aiba cuvinte pentru experienta lor, atunci cand aceste amintiri emotionale se fixeaza inainte ca respectivii copii sa aiba cuvinte pentru experienta lor, atunci cand aceste amintiri emotionale sunt declansate ulterior in viata, nu mai exista o potrivire cu gandirea articulata in ceea ce priveste reactia care ne cuprinde. Putem avea un sentiment haotic, dar nu si cuvinte pentru amintirile care l-au creat.
Mi-am permis sa scriu aceste randuri din "Teoria psihanalitica si maturizarea creierului: prezentarea cea mai amanuntita referitoare la primii ani de viata si la consecintele emotiilor in dezvoltarea creierului", care apartine lui Allan Schore.

Asadar, dragi parinti responsabili, nu are nimeni grija in primii ani de viata de emotiile copiilor mai bine ca noi, pentru ca, pe langa copii sanatosi, vrem sa devina si adulti sanatosi, greu de manipulat, cu propriile pareri, sentimente, ganduri, iar pentru asta statul nu are nici un interes din pacate.

                                                    Somn senin....inca...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu